Magien i navne – Opskriften til at huske folks navne

Magien i navne – Opskriften til at huske folks navne

 

Jeg har en yndlingscafe: SAVOY her i Santa Barbara, hvor jeg ofte køber en coffee to go.

Det er ikke et sted, der ser ud af ret meget udefra, men når du kommer ind, er atmosfæren utrolig hyggelig og rar. Kaffen en skøn, men det er den jo i virkeligheden mange steder. Faktisk er der i 5 min. gåafstand fra mit kontorfællesskab mindst 6 forskellige steder, hvor det er muligt at købe rigtig god kaffe. Alligevel kommer jeg tilbage til SAVOY igen og igen og det er nu mit faste coffee to go sted.

Hvorfor mon?

Udover den gode atmosfære, er tjenerne altid opmærksomme og smilende. De ser ud til at have det sjovt sammen, hvilket giver en særlig stemning. Og så er der den lille bitte ekstra ting at allerede efter et par ganges besøg på SAVOY, blev jeg hilst på med mit fornavn….

Og måden de gør det på, føles naturligt, personligt og nærværende og rart.

Det er jo ret banalt, men det virker!

Når man bestiller sin kaffe, skal man sige sit navn, og når kaffen er færdig, så siger de ens navn højt og man afhenter, det man har bestilt ved disken.

Netop fordi personalet her er lidt ekstra opmærksomme, husker de dig allerede efter to-tre gange. De er uden tvivl klar over, at det er måden de skaber flere loyale kunder og mere forretning på.

Du kan selv benytte samme metode til at brænde dig ind i menneskers hjerner og hjerter på.

Måske tænker du nu: ”Hvad så med alle os, der ikke er særligt gode til at huske folks navne eller ikke arbejder på en kaffebar, hvor proceduren hjælper en på vej?”

Hvad gør vi??

 

Den simple opskrift

Man kan helt enkelt starte med at være opmærksom på, at det virker godt at kunne folks navne og at man ønsker at blive bedre til det. Og så begynde at øve sig.

Man kan nemlig godt træne evnen til at kunne huske navne og der er flere enkle teknikker til dette. Se fx her hvilken teknik, du synes passer bedst til dig. 

Jeg er ærligt, desværre heller ikke selv en af dem, der er særlig god til at huske navne første gang. Jeg øver mig på at blive bedre ved at være opmærksom i mødet med nye. Jeg gentager deres navn for mig selv, når de præsenterer sig,  eller siger deres navn bevidst i løbet af samtalen med dem, hvor det virker naturligt.

Nogle gange skriver jeg navnet ned lige efter, med et par stikord om personen, så husker jeg det langt bedre.

Så ja jeg øver mig, men da jeg heldigvis er virkelig god til at huske ansigter, så har jeg samtidig besluttet mig for at være lidt mere afslappet med, at jeg ikke altid husker navnet.

Jeg tilstår hurtigt i en samtale, hvis jeg ikke husker navnet og siger” Åhhhh jeg må indrømme, jeg kan simpelthen ikke huske dit navn, vil du hjælpe mig, hvad er det nu du hedder?” Og så er jeg sluppet af med den følelse af pinlighed, som jeg ved rammer mig i det øjeblik jeg tilstår.

Folk er faktisk altid utrolig forstående, tilgivende og imødekommende, ved den ærlige udmelding og relationen lider ikke under mit manglende hukommelse. Det gør jeg føler mig mere fri, at jeg ikke kræver af mig selv, at jeg skal kunne det. Men jeg ved samtidig hvilken kraft der er i at træne denne evne og er i træningstøjet, fordi jeg ved det er vigtigt og virker 😉

 

Susie Lynge
Susie Lynge
sl@netvaerksakademiet.dk

Susie Lynge er direktør og netværksekspert i Netværks Akademiet. Hun har trænet over 30.000 medarbejdere og ledere i strategisk networking og videndeling.