Har du fået nye venner i ferien? – sikkert ikke

Har du fået nye venner i ferien? – sikkert ikke

Kender du det at sidde på en lille lokal taverna et sted ude i verden, sammen med din kæreste eller din familie, og nyde stemningen langt fra de oplagte turistfælder? Mens I nyder et glas af den lokale vin, kan du høre at dem ved bordet lige ved siden af taler dansk, og helt automatisk siger du ”gud, er I også fra Danmark? – hvor sjovt”. Inden I er færdige med middagen, har I flyttet bordene sammen og sidder og snakker med de andre danskere. I finder ud af, at I bor på samme hotel inde i byen og resten af ferien ses i både på stranden, i baren og til middag. På nogenlunde den måde er det ikke så få nye venskaber der er startet.

Det er nok ikke sket i år, hvor du sikkert også har holdt ferie i Danmark – og hvorfor så egentlig ikke?

Først og fremmest fordi vi er mere åbne over for andre, når vi er uden for de kendte rammer. Vi er lidt mere modige og det giver en følelse af tryghed, at møde nogen vi har noget tilfælles med (vi er fra samme land), når vi er på fremmed grund. Ikke mindst får vi mulighed for at bruge tid sammen med nogle nye relationer, fordi vi er på ferie det samme sted og ikke har planlagt at være sammen med familien og en masse af de ”gamle” venner.

Det kræver at du investerer din tid, for at udvide dit netværk og få nye venner.

Ifølge et Amerikansk studie, der er offentliggjort i en artikel fra Journal of Social and Personal Relationships, Psychology Today, tager det 50 timers interaktion at gå fra ”bekendt” til “perifer ven”. For at tage skridtet fra ”perifer ven” til ”ven” skal man bruge mere end 90 timer sammen.

Men hvorfor har vi så ikke flere venner blandt vores kollegaer, som vi har brugt langt mere end 90 timer sammen med?

Ifølge Jeffry Hall, professor i kommunikation ved University of Kansas, som står bag undersøgelsen, er det fordi det kræver, at vi investerer os personligt i relationen til andre mennesker, for at det udvikler sig til venskaber. Mange af vores kollegaer har vi en ”professionel” relation til, hvor vi ikke bruger tid på at spørge interesseret ind til dem og heller ikke ”giver” meget af os selv, men holder dialogen på et mere overfladisk plan.

På vores kurser og workshops ude i virksomhederne, møder vi mange der ikke ved ret meget om de kollegaer, de har arbejdet sammen med i årevis. Det er en skam for der ligger en kæmpe værdi i at kende hinanden lidt bedre – både når det handler om viden, tillid og trivsel.

Vil du gerne udvide dit netværk, skabe nye relationer, lære dine kollegaer lidt bedre at kende eller endda forsøge at få nye venner, så skal du først og fremmest tage dit ”ferie-mindset” på og være modig, åben og nysgerrig. Du skal bruge tid på at spørge interesseret ind til andre mennesker og så skal du give noget mere af dig selv.

Hvis du har brug for inspiration til hvad du kunne spørge dine kollegaer om, så kan du finde det i det ”netværksspil” som vi har udviklet. Du kan læse om spillet her https://netvaerksakademiet.dk/shop-boeger-og-materiale/

Spillet koster 149,- + forsendelse og du kan bestille det ved at skrive en mail til kontakt@netvaerksakademiet.dk

 

Rigtig god sen-sommer til dig

 

Kilde:
“How many hours does it take to make a friend?”

 Journal of Social and Personal Relationships, Psychology Today.

Susie Lynge
Susie Lynge
sl@netvaerksakademiet.dk

Susie Lynge er direktør og netværksekspert i Netværks Akademiet. Hun har trænet over 30.000 medarbejdere og ledere i strategisk networking og videndeling.